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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Solos. |
Data corrente: |
04/09/2013 |
Data da última atualização: |
13/04/2018 |
Autoria: |
MOTTA, P. E. F. da; BARUQUI, A. M.; SANTOS, H. G. dos. |
Afiliação: |
PAULO EMILIO FERREIRA DA MOTTA, CNPS; ALFREDO MELHEM BARUQUI, CNPS; HUMBERTO GONCALVES DOS SANTOS, CNPS. |
Título: |
Levantamento de reconhecimento de média intensidade dos solos da região do Alto Paranaíba, Minas Gerais. |
Ano de publicação: |
2004 |
Fonte/Imprenta: |
Rio de Janeiro: Embrapa Solos, 2004. |
Páginas: |
414 p. |
Série: |
(Embrapa Solos. Boletim de pesquisa e desenvolvimento, 44). |
ISSN: |
1678-0892 |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Contém mapa pedológico 1:250.000. |
Conteúdo: |
A região do Alto Paranaíba, localizada no Estado de Minas Gerais, perfaz cerca de 42.000 Km2, abrangendo 33 municípios. Como materiais cartográficos básicos, foram usadas fotografias aéreas verticais 1:60.000, montadas em mosaicos não controlados, além de folhas planialtimétricas da Carta do Brasil na escala 1:100.000. A escala de publicação do mapa de solos é de 1:250.000. O levantamento permitiu identificar e mapear os seguintes solos: Argissolo Vermelho-Amarelo, Argissolo Vermelho, Cambissolo Háplico, Chernossolo, Gleissolo Melânico, Gleissolo Háplico, Latossolo Amarelo, Latossolo Vermelho, Latossolo Vermelho-Amarelo, Neossolo Litólico, Neossolo Flúvico, Neossolo Quartzarênico, Nitossolo Vermelho e Organossolo Mésico. |
Thesagro: |
Classificação do solo; Mapa; Reconhecimento do solo. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/89028/1/bpd44-2004-alto-paranaiba-.pdf
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Marc: |
LEADER 01464nam a2200217 a 4500 001 1965578 005 2018-04-13 008 2004 bl uuuu 00u1 u #d 022 $a1678-0892 100 1 $aMOTTA, P. E. F. da 245 $aLevantamento de reconhecimento de média intensidade dos solos da região do Alto Paranaíba, Minas Gerais.$h[electronic resource] 260 $aRio de Janeiro: Embrapa Solos$c2004 300 $a414 p. 490 $a(Embrapa Solos. Boletim de pesquisa e desenvolvimento, 44). 500 $aContém mapa pedológico 1:250.000. 520 $aA região do Alto Paranaíba, localizada no Estado de Minas Gerais, perfaz cerca de 42.000 Km2, abrangendo 33 municípios. Como materiais cartográficos básicos, foram usadas fotografias aéreas verticais 1:60.000, montadas em mosaicos não controlados, além de folhas planialtimétricas da Carta do Brasil na escala 1:100.000. A escala de publicação do mapa de solos é de 1:250.000. O levantamento permitiu identificar e mapear os seguintes solos: Argissolo Vermelho-Amarelo, Argissolo Vermelho, Cambissolo Háplico, Chernossolo, Gleissolo Melânico, Gleissolo Háplico, Latossolo Amarelo, Latossolo Vermelho, Latossolo Vermelho-Amarelo, Neossolo Litólico, Neossolo Flúvico, Neossolo Quartzarênico, Nitossolo Vermelho e Organossolo Mésico. 650 $aClassificação do solo 650 $aMapa 650 $aReconhecimento do solo 700 1 $aBARUQUI, A. M. 700 1 $aSANTOS, H. G. dos
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Registro original: |
Embrapa Solos (CNPS) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
08/01/2020 |
Data da última atualização: |
09/01/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 3 |
Autoria: |
BRUNETTO, G.; CERETTA, C. A.; MELO, G. W. B. de; MIOTTO, A.; FERREIRA, P. A. A.; COUTO, R. da R.; SILVA, L. O. S. da; GALET, L. P.; SMAVILLA, L. M.; CANCIAN, A.; AMBROSINI, V. G. |
Afiliação: |
Gustavo Brunetto, Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, RS, Brasil. *Autor para correspondência: brunetto.gustavo@gmail.com.; Carlos Alberto Ceretta, Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, RS, Brasil. *Autor para correspondência: brunetto.gustavo@gmail.com.; GEORGE WELLINGTON BASTOS DE MELO, CNPUV; Alcione Miotto, Instituto Federal de Santa Catarina, São Miguel do Oeste, SC, Brasil.; Paulo Ademar Avelar Ferreira, Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, RS, Brasil. *Autor para correspondência: brunetto.gustavo@gmail.com.; Rafael da Rosa Couto, Instituto Federal Catarinense, Rio do Sul, SC, Brasil.; Lincon Oliveira Stefanello da Silva, Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, RS, Brasil. *Autor para correspondência: brunetto.gustavo@gmail.com; Luana Paula Garlet, Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, RS, Brasil. *Autor para correspondência: brunetto.gustavo@gmail.com; Luiza Michelon Somavilla, Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, RS, Brasil. *Autor para correspondência: brunetto.gustavo@gmail.com.; Adriana Cancian, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, RS, Brasil.; Vítor Gabriel Ambrosini, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, RS, Brasil. |
Título: |
Grape yield and must composition of "Cabernet Sauvignon" grapevines with organic compost and urea fertilization. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Revista de Ciências Agroveterinárias, v. 17, n. 2, p. 212-218, 2019. |
DOI: |
10.5965/223811711722018212 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Urea and organic compost are applied as a nitrogen (N) source in vineyards. The aim of this study was to evaluate the yield, total N content in the leaves and the must composition in grapevines with the application of organic compost and urea. ?Cabernet Sauvignon? grapevines, in the 2008/2009 and 2009/2010 crop seasons were subjected to the application of 40 kg N ha-1 in the form of organic compost and urea; but there were also unfertilized grapevines. In both crop seasons, leaves were collected at the stages of full flowering and at the change in color of the berries, and the total N content were analyzed; grape yield was evaluated and enological attributes were determined in the must. The application of organic compost and urea did not affect the N content in the leaf nor the grape yield in the second crop season evaluated. However, in the first crop season, grape yield was greater in the grapevines with application of organic compost to the soil. The addition of N sources did not affect the total nutrient content in the must but, in the second crop season, the grape must from the grapevines with the addition of organic compost had a lower soluble solids concentration and a higher total acidity value, as well as tartaric and malic acid values. KEYWORDS: nitrogen, leaf analysis, Vitis vinifera L. |
Palavras-Chave: |
Leaf analysis; Vitis vinifera L. |
Thesaurus NAL: |
Nitrogen. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/208368/1/9112-44088-1-PB.pdf
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Marc: |
LEADER 02198naa a2200289 a 4500 001 2118390 005 2020-01-09 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.5965/223811711722018212$2DOI 100 1 $aBRUNETTO, G. 245 $aGrape yield and must composition of "Cabernet Sauvignon" grapevines with organic compost and urea fertilization.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aUrea and organic compost are applied as a nitrogen (N) source in vineyards. The aim of this study was to evaluate the yield, total N content in the leaves and the must composition in grapevines with the application of organic compost and urea. ?Cabernet Sauvignon? grapevines, in the 2008/2009 and 2009/2010 crop seasons were subjected to the application of 40 kg N ha-1 in the form of organic compost and urea; but there were also unfertilized grapevines. In both crop seasons, leaves were collected at the stages of full flowering and at the change in color of the berries, and the total N content were analyzed; grape yield was evaluated and enological attributes were determined in the must. The application of organic compost and urea did not affect the N content in the leaf nor the grape yield in the second crop season evaluated. However, in the first crop season, grape yield was greater in the grapevines with application of organic compost to the soil. The addition of N sources did not affect the total nutrient content in the must but, in the second crop season, the grape must from the grapevines with the addition of organic compost had a lower soluble solids concentration and a higher total acidity value, as well as tartaric and malic acid values. KEYWORDS: nitrogen, leaf analysis, Vitis vinifera L. 650 $aNitrogen 653 $aLeaf analysis 653 $aVitis vinifera L 700 1 $aCERETTA, C. A. 700 1 $aMELO, G. W. B. de 700 1 $aMIOTTO, A. 700 1 $aFERREIRA, P. A. A. 700 1 $aCOUTO, R. da R. 700 1 $aSILVA, L. O. S. da 700 1 $aGALET, L. P. 700 1 $aSMAVILLA, L. M. 700 1 $aCANCIAN, A. 700 1 $aAMBROSINI, V. G. 773 $tRevista de Ciências Agroveterinárias$gv. 17, n. 2, p. 212-218, 2019.
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Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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